fredag 8. desember 2017

LUKE 8: TUVALU

Stat: Tuvalu
Hovedstad: Funafuti

I serien med hovedsteder man, forhåpentligvis, ikke har hørt om før, er turen kommet til Funafuti. Hovedstaden som slett ikke er en by, men en landsby, eller egentlig en atoll. Tuvalu, hvor Funafuti er hovedstad, betyr «Åtte som står sammen» på tuvalsk, består av 9 bebodde atoller.


Men, altså, Funafuti. På holmen Fongafale. Her er nok begrepet holme noe utvidet i forhold til mine referanser av ordet, når jeg tenker på Sørlandets holmer og skjær, men som det så greit står i Wikipedia; Det er ingen byer på Tuvalu, kun landsbyer. Noen av dem har vokst sammen og utgjør større tettsteder, blant annet de fire landsbyene Fakaifou, Alapi, Senala og Vaiaku på holmen Fongafale på atollen Funafuti, som altså er hovedstaden på Tuvalu.

De ni bebodde atollene er spredt over et havområde på rundt 1,3 millioner km², men med et landareal på bare 26 km² er Tuvalu verdens fjerde minste uavhengige stat, målt i landareal.
Lengste avstand mellom øyene er som Oslo – Mosjøen.

  
Innbyggere: 11097 (2016)
Språk: engelsk og tuvalsk
Styreform: Tuvalu er et konstitusjonelt monarki med dronning Elisabeth II av Tuvalu som formelt statsoverhode. Monarken representeres i landet av en tuvalsk generalguvernør. Landet er et parlamentarisk demokrati, med en statsminister som regjeringssjef.

Selvstendighet?: Tuvalu fikk sin uavhengighet fra Storbritannia 1. august 1978.
Religion: 98,4 prosent av befolkningen er kongregasjonalistiske protestanter (Church of Tuvalu), 1,4 prosent er syvendedags adventister mens baha'i har tilslutning fra 1 prosent.











Kjendis: Afaese Manoa og Logona Esau var begge flaggbærere for Tuvalu under ol i 2008 og 2012

Funfact: Tuvalus høyeste punkt sies å være i under 5 moh. Noen vil ha dette til å være 4,5 moh. Når havene stiger hjelper det ikke å juge på seg nesten en halv meter.Tuvalu har til sammen åtte kilometer asfaltert vei. Det fins motorsykler og minibusser på atollene.

Funfact 2:
 Landets nasjonale toppnivådomene, .tv, har vært ettertrakta, blant annet fordi det er det samme som forkortelsen for televisjon. I 2000 undertegna myndighetene en 12-årsavtale om utleie av domenet med selskapet Verisign til en verdi av 50 millioner USD.

Funfact som ikke er fun: 
Tuvalu har nesten ingen naturressurser, og nasjonens avsidesliggenhet vanskeliggjør eksport. Inntektene fra landets eksport, som i hovedsak består av kopra og fisk, utgjorde bare 4 % av importverdien i 1994. Hovedinntektskilden for landet er derfor utenlandsk bistand, både økonomisk og i form av teknisk assistanse. Det mottar finansiell støtte fra Ny-Zealand og Storbritannia. De største inntektene kommer fra Tuvalu Trust Fund, et fond etablert i 1987 med hjelp fra Australia, New-Zealand og Storbritannia.












På grunn av landets sårbarhet for klimaendringer deltar det i en rekke internasjonale miljøavtaler.
Har du vært der? Nei, men jeg har en god historie om stedet!

Til denne atollstaten kom en dag den norske seileren og eventyreren Terje Dahl. Han dro fra Rådhusbrygga i Oslo i 1983, og seilte i flere år rundt i Stillehavet, før den 22 fot «lange» seilbåten, Coco Loco, blir rent i senk på Salomonøyene, og reiser hjem igjen. Men, han drar snart tilbake. Havner etter hvert på Tuvalu, og treffer høvdingedatteren Emma «Siste vind». Han frir etter en uke og bryllupet varer i en måned.

De slår seg ned på atollen Nukulaelae, på den ubebodde holmen Motuloa. Her lever de som moderne Robinson Crusoer helt til det som ikke kan skje skjer: Tre orkaner tett på hverandre i stillebeltet under ekvator, hvor man ifølge fysiske lover ikke skal kunne ha orkaner! I 1995 drar Terje, Emma og deres datter Sonia etterhvert til Norge, som verdens første(?) klimaflyktninger.
Så går det noen år, og en dag blir to av mine barn invitert i bursdag til Olav. Og der, i stua, henger et stort kart over Tuvalu - og jeg er hjemme hos Emma og Terje.

Forfatter: Erik Fostvedt



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar