torsdag 20. desember 2018

LUKE 20: NAMIBIA

Stat: Namibia
Hovedstad: Windhoek
Innbyggere: 2,606,971
Språk: Engelsk er landets eneste offisielle spårk. Afrikaans brukes som lingua franca. Annerkjente språk er afrikaans, tysk, otjiherero, khoikhoi, oshiwambo, kwangali, setswana, silozi, ju'hoansi, rumanyo og thimbukushu. 













Styreform: Representativt demokrati. Partiet SWAPO har vunnet alle valg siden selvstendigheten i 1990.
Selvstendighet: Uavhengig fra Sør-Afrika 1990. Tysk koloni fra 1884 til 1919, men under sør-afrikansk kontroll fra 1915.

Religion: Kristendommen står sterkt i landet.
Kjendis
Nǃxau ǂToma, som spiller rollen som san-mannen Xixo i den sør-afrikanske filmen Gudene må være Gale eller Behati Prinsloo, Victorias secret-modell.

Funfact: Namibia har en lang, smal landstripe mellom grensen til Botswana og Angola, som skiller disse landene og gir landet tilgang til Zambezi-elven. Denne stripen, samt øya Helgoland i Nord-Sjøen, fikk Tyskland av England, i bytte mot Zanzibar. Tyskland ville bruke Zambezi-elven for å knytte koloniene Tysk Sør-Vest-Afrika og Tysk Øst-Afrika (I dag deler av Tanzania). Det viste seg snere at Zambezi-even var ubrukelig for dette formålet. 
Havnebyen Walvis Bay, var aldri en del av den av den tyske kolonien, men en del av Sør-Afrika fram til 1994. I spillet Den forsvunne diamant heter denne byen Hvalbukta. 

Funfact som ikke er fun: Det er fortsatt tydelige spor fra det sør-afrikanske apartheidregimet. Forskjellene mellom fattige og rike er store.

Funcfact som ikke er fact: Mange afrikanske land er hardt rammet av korrupsjon, og et vanlig inntrykk er at alle er det. I Namibia er det veldig lite korrupsjon.

Jeg tilbringte ti uker i landet, stort sett i byen Otjiwarongo. 
Det var veldig varmt og veldig vakkert. Det var veldig lett å merke den vestlige innflytelsen som preget landet på godt og vondt. Deler av hovedstaden Windhoek minner veldig om St. Hanshaugen i Oslo, mens landet også byr på mye urørt natur. Her finner du alt fra fjelltopper og skoger, til sandyner og ørkensletter.

Forfatter: Einar Mortenssønn Løken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar