mandag 16. desember 2019

LUKE 16: DUBLIN


Hovedstad: Ikke noe offisielt sted, men det er flere parker som konkurrerer. Blant annet St. Stephens green, Merrion sqaure og Garden of Remembrance. Enkelte vil også si at den gamle puben Bernard Shaw, som nå er REVET (fred være med ham), hadde kvalifisert som hovedstad. Der kunne du funnet en pizzabuss, grafitti og en ikke ubetydelig mengde hasj. 

Innbyggere: Over 600 000 i selve byen, men over 2 millioner i Greater Dublin, altså inkludert forstedene. Dublin har ikke en særlig konsentrert bebyggelse. 

Språk: For det meste irsk-engelsk, men de fleste skilt/offentlige dokumenter har også et element av Gaelic. Det er svært få som snakker det i dagliglivet (de bor iallfall ikke i Dublin, men andre steder i Irland). De lokale dialektene i Dublin varierer mye mellom nord og sør. I sør finner du hipsterbydelene og ikke minst turistsentrum, der du finner både finere dialekter og ikke minst en del aksenter fra Øst-Europa. Det er også i sør, langs kanalen, at du finner et språkmangfold blant de store hovedkontorene som bor der på grunn av store skattefordeler. I nord finner du en bred, nesten uforståelig dialekt som preger såpeoperaen Fair City.

Nasjonalrett: Brunsj. Dublinere er gode på å brunsje - helst med mimosa. Den beste brunsjen finner du på Brother Hubbard, som har mat med midtøstenpreg. 

Religion: For Dublin alene, der befolkninga i økende grad er progressiv, er ikke religion utøvd i stor grad hos den yngre befolkningen. De finner sitt spirituelle selv i hot yoga og den femte Guinnessen for dagen kombinert med en heftig rugbykamp. Men som du sikkert har fått med deg, finnes det også en del konservative katolikker i hovedstaden, som gjerne demonstrerer mot abort når anledningen byr seg.
Uavhengighet: Nei. Dublin er en del av landsdelen Leinster, men er selvsagt en egen kommune. Dessuten er stedet også en del av den uavhengige staten Irland. Du vet, det landet som grenser til det landet i nord som Boris Johnson skånsomt forsøker å voldta. 

Styreform: Lokalt selvstyre, Dublin City Council, som har ansvar for bl.a. sosial boligpolitikk, veier og resirkulering. Deler statsminister med Irland, som for øyeblikket er Leo Varadkar, som er homofil. De tidligere nevnte katolikkene har altså tapt. Verden er skeiv og deilig. 

Funfact: Guinness storehouse ligger nokså sentralt, med en leiekontrakt som ble tegnet for perioden 1759 og 9000 år fram i tid. Med andre år skal det drikkes mye svart øl i de kommende årene også. My goodness, my Guinness.

Sad fact 1, 2 og 3: Ordet Dublin har sin opprinnelse i betydningen «svart kulp». Trist.

Selv om det finnes en bar som heter «The Dubliner» i Oslo, finnes det ikke en bar som heter «The Osloer» i Dublin. SAD. SAD. SAD.

Det er også et usannsynlig krevende leiemarked der. Man drar sjeldent på en visning alene. Da jeg prøvde å finne bolig i 2016, satt jeg en time utenfor en bolig med en konvolutt med depositum før jeg fikk beskjed om at utleier ikke hadde tid like vel. Det er med andre ord utleiers marked. (Jeg endte opp med å bo hos verdens skjønneste alenemamma, så det ordna seg.)


Boring fact: Postnummerne i Dublin er fordelt slik at det bare er oddetall i nord og bare er partall i sør. Jeg bodde i Dublin 2, som er et lavt tall og derfor indikerer at jeg bodde nærme sentrum. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar