onsdag 18. desember 2019

LUKE 18: SOUTH CAROLINA

Hovedstad: Columbia. (Nei, ikke landet. (Skjerp deg.))

Innbyggere: Litt over fem millioner.

Språk: Amerikansk. De har de beste ordene.

Bilderesultat for south carolina

Historie: En av statene som ble bebodd av engelskmennene tidligere i historien (på 1600-tallet), ettersom den ligger øst i landet (men ganske langt sør, over Georgia). Carolina ble delt i nord og sør i 1729. Det var utbredt undertrykkelse av slaver i det som var en klassisk plantasjestat før borgerkrigen. SC var staten med flest slaver og var svært skeptiske til det republikanske «antislavepartiet». Derfor brøt de ut av unionen. Politikeren Aldrich var blant dem som hadde argumenterte for secession/løsrivelse. Det gjorde han fordi han mente å ende slaveriet var synonymt med «destruction of the South».



Styreform: Som alle andre sender de to folk til senatet, men til kongressen sender de 7. En klart republikansk stat. Har stemt Lindsey Graham inn i senatet.

Bilderesultat for south carolina

Uavhengighet: Ærlig talt, jeg gidder ikke å dra hele regla om tonivåopplegget i USA. Det du trenger å vite er at delstatene i landet har mer selvstyre enn det du er vant til at en enhet under er stat har. Presidenten tar utenrikspolitikk (inkludert manipulering av valg), så tar delstaten egentlig resten.

(Greia var at delstatene fikk anerkjennelse av britene før unionen gjorde det. Deres selvstendighet og makt sto sterkt. Noe av det henger igjen i dag. Men i Philadelphia i 1787 ble gjort et kompromiss mellom føderalistene og anti-føderalistene som styrket den sentraliserte staten og sånn cirka gav oss dagens amerika. Veldig cirka, for jeg har wikipediert hele denne teksten.)

Kjendis: James Brown (king of soul) og Nikki Haley (den eneste seriøse personen som har jobbet for Donald Trump, som senere har hevdet at hun ble forsøkt rekruttert til å bli en anti-Trump-gruppe innad i staben, som skulle «redde verden» ved å sabotere presidenten) er herfra.

Bilderesultat for south carolina

Funfact: Native tribes, som jo bodde i staten før noen europeere kom, levde av å dyrke bønner, erter og mais, samt fiske fisk og østers ved kysten om sommeren. På vinteren tok de kanoen fatt for å dra til innlandet, der de jaktet på rådyr og sanke nøtter. Jeg synes egentlig det er rart at det ikke har kommet et kjent diettprogram som hovedsakelig er årstidsbasert.

Sad fact: South Carolina opplevde et svært jordskjelv i 1886, som gjorde kål på nesten hele Charleston og drepte 60 mennesker. Det er det største jordskjelvet i USAs historie som vi vet om. Staten er også utsatt for orkaner og tornadoer i dag. Hurricane Hugo er en av de verste i nyere tid.

Boring fact: Staten deles inn i tre geografiske områder - kystlinja, fjellene og det som ikke er kystlinja eller fjellene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar