torsdag 19. desember 2019

LUKE 19: NORTH CAROLINA

Hovedstad: Raleigh

Innbyggere: Cirka 11 millioner

Styreform: Delstatene fungerer egentlig bittelitt som Viken fylkeskommune, aka. parlamentarisme, ettersom den som blir guvernør fritt utnevner sitt kabinett bestående av ulike "department heads" for blant annet militære, natur, IT osv. Det med militæret tyder jo likevel på at det ikke fungerer akkurat som Viken. Såvidt jeg forstår er The Council derimot direktevalgte mennesker med sine underlagte områder, men både the Council og the Cabinet er del av den utøvende makten. Det var alt jeg rakk å skrive om styreform. 

Som flere andre stater, gikk elektoratet fra å være konsekvent blå til konsekvent rød på 60-tallet. Det har forblitt en republikansk enhet, med unntak av at de sendte Obama til det Hvite Hus i 2008.


Uavhengighet: Denne delstaten er dessverre også underlagt Donald Trump. På tross av klassiske metooholdninger hos presidenten, kan det virke på valgresultatene som at denne situasjonen er basert på samtykke fra NC. Likevel vil jeg påstå at staten blir tvunget til å se presidenten fucke seg selv (og sitt land), som kan minne litt om tilfellet med Louis C.K.

Historie: North Carolina har gått både inn og ut av unionen på den tida det var populært. Det ble igangsatt stortsilt utbygging av jernbane og industri på 1870-tallet (tilfeldigvis på den tida den industrielle revolusjon begynte). Lenge var dette en av de mest industrialiserte statene. Senere ble det en bomullstat, men så ble produksjonen såpass utarmende for jorda at de måtte slutte. Nå er Charlotte nest-største banksentrum i USA etter New York. 


En cardinalus cardinalus eller noe sånt 

Fun fact: North Carolina var utgangspunktet for verdens første flytur, gjennomført av Wright-brødene. Yeah, Wright.

Boring fact:
Navnet kommer av den latinske formen for Charles, Carolus. De første statene i USA, altså de tretten koloniene/provinsene som er representert ved stripene i flagget, fikk jo både navn og en del andre belastninger fra engelskmennene.

Sad fact:  Broilerindustrien er stor i NC. Da mener jeg altså ikke tidlig politisk skolerte mennesker, men kyllingraser som er avlet fram for å vokse gigaraskt, så de i løpet av sitt korte liv gir oss mest mulig kjøtt. Broiler er slemt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar