fredag 20. desember 2019

LUKE 20: SNØFALL



 

Snøfall var inntil 2016 et ukjent land for de fleste mennesker, da dette landet ligger i en annen dimensjon enn der vi vanligvis befinner oss – et nisseunivers.  Det ligger i en parallellverden som bare de mest søkende mennesker i vår verden kjenner til.  De som bor i Snøfall, er altså nisser, og de betrakter den verden vi kjenner her på jorda, som Verden Utenfor (forkortet VU).

Snøfall er en bystat, så hovedstaden er altså identisk med landet. Snøfall har en svært begrenset utstrekning, og har en beskyttende bymur rundt bebyggelsen.  Innenfor bymuren er det alltid snø og det er tusmørkt hele døgnet, og det finnes ikke skiftende årstider der.  På utsiden av bymuren finnes vidda, der det er konstant snøstorm og svært krevende å bevege seg.  Men om man går gjennom en portal fra innsiden av Snøfall, kommer man ut i "Hagen", hvor det er evig vår/sommer.  Det kan virke som pur idyll, men det finnes (fantes) også en uhyggelig/forbannet del av Hagen, "Mørket".     

Innbyggere:  Antall innbyggere er ikke oppgitt – dette er en naturlig konsekvens av at man i Snøfall ikke er opptatt av det som er målbart og eksakt.  Sett fra VU vil jeg anslå at det er mellom 40 og 60 innbyggere.

Språk:  Overraskende nok er språket i Snøfall NORSK.  Men hvem vet, kanskje en italiener eller en kineser forstår like lett som oss hva de sier der – som sagt befinner de seg i et parallelt univers, så det er ikke umulig at de kommuniserer på hvilket som helst språk, nærmest som et reversert Babels tårn  (men dette er kun en teori, muligens for useriøs til å frembringe her da den ikke er testet ut – men her kom den likevel).

Religion:  Dette er ikke noe tema i Snøfall, da religionen nok er altomfattende og like selvfølgelig som å puste og spise.  Se styreform.

Styreform:  Snøfall er et opplyst enevelde, og lederen er statens både verdslige og åndelige overhode.  Lederen er identisk med julenissen.  Han er på ingen måte demokratisk valgt; innbyggerne i Snøfall stoler på at "Orakelet", et åndelig vesen som befinner seg i Hagen, velger ut etterfølgeren til den sittende Julenissen når det nærmer seg slutten av hans regjeringstid (som er lang; i Snøfall er levetiden minst det doble av det som er vanlig i VU).  Valget faller tradisjonelt på en som står for de samme verdier som den forrige, og omsorg, toleranse, kjærlighet og livsglede ser ut til å være dominerende.  Den utvalgte Julenissen får magiske evner, noe som er helt vesentlig i hans rolle.
Julesnissen Julius
Julenissen har mange funksjoner i samfunnet:  I tillegg til å være lovgivende, utøvende og dømmende makt, er han også selv "den fjerde statsmakt".  Dette i form av en en slags direktesendt nærradio, kringkastet over høyttalere i byen.  Han er også rektor på nisseskolen.  Julenissens viktigste oppdrag er uansett å reise til VU på julaften hvert år, for å bringe barna der det de har ønsket seg til jul.




Uavhengighet:  Snøfall er uavhengig av andre stater, og ingen overnasjonale organer blander seg inn.

Historie:  Nå har denne forfatter dessverre ikke lest bøker i nissehistorie, så min kunnskap er begrenset.  Men jeg kjenner til litt av den nyere historien, spesielt statskuppet i 2016. Da ble en av nissene i Snøfall, Ole Winter, så skuffet og bitter over å få vite at han ikke var den lærlingen (= den kommende julenissen) som orakelet hadde utpekt for Julenissen Julius, at han valgte å oppsøke Mørket og få del i den onde kraften som hadde sin kilde i en stein der.  Han bortførte så Julenissen, og innbilte befolkningen i Snøfall at Julius hadde valgt å abdisere. Winter påsto at han selv var den utvalgte lærlingen og at han dermed måtte innsettes som den nye julenissen umiddelbart.  Hans lederstil og hans verdier var milevidt fra det Julius hadde stått for, og det vokste fram en misnøye i befolkningen.  For å holde nede den stadig sterkere motstanden, innførte Winter daglig nye lover og regler, samtidig som han hadde sitt svare strev med å skjule at han manglet de magiske evner en åndelig utnevnt julenisse skulle inneha.  (Siden denne nyere del av nissehistorie pt vises på norsk tv, ønsker jeg ikke å røpe hvordan dette dramatiske statskuppet endte i desember 2016 – følg med 23. og 24.desember og se selv!) 

Fun fact:  Da livsglede tradisjonelt står langt høyere enn kostholdsråd i Snøfall, er boller en dominerende næringskilde.  Med påfølgende "bollefis", til de flestes fornøyelse.

Boring fact:  Ikke noe er boring i Snøfall!  (Eller - boring for dem som er veldig glad i penger kanskje; Snøfall er et pengeløst samfunn, ingen tjener seg rik, for alle bare bidrar med det de kan til fellesskapet.)

Sad fact:  Jeg vet ikke hvor portalen fra VU til Snøfall er (selv om det ser ut som antikvariatet med portalen kan ligge i Vøyensvingen i Oslo).  Skulle gjerne tatt en tur, dette er jo også en miljøvennlig reise helt uten flyskam.

Forfatter: Marit Johannessen 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar