tirsdag 24. desember 2019

LUKE 24: LA-LA-LA-LA-LA-LAND


La-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-land
eller Det Tysk-Tsjekkiske-TV-monarki

Opprettet ca. 1972 for å produsere Tre nøtter til Askepott. Besto av Øst-Tyskland og Tsjekkoslovakia, men slovakerne ville antakelig ikke være med tsjekkerne da heller, så de hopper vi over. I denne sammenheng mer nærliggende å tenke på monarkiet Bøhmen (fra 800-tallet

Landet har fått sitt tilnavn etter Askepott-sangen:
La-la-la-la-la…..


Innbyggere
Øst-Tyskland 16 mill. i 1990, Tsjekkia 10 mill. i 2015. Siden dette er en TV-republikk må en del seere fra andre land legges til, samt alle som liker å gå med strømpebukse.

Språk
Tysk og Tsjekkisk, eller først og fremst stilrent norsk bokmål ved Knut Risan.

Religion
Evangelisk-luthersk dominans i Øst-Tyskland (men undertrykt), i Tsjekkia mer sekulært.

Styreform
Bøhmen var monarki. Republikken på 70-tallet var styrt med hård hånd (etter Praha-våren i 1968). 


Uavhengighet
Republikken lot regissøren få en viss frihet, siden dette var en produksjon for barn.

Historie
Bøhmen hadde sin storhetstid på 1400-tallet som en del av det Tysk-romerske rike. Monarkiet tok en ny retning som følge av tre nøtter og Askepott. Blant annet som følge av at Askepott var en dyrevenn (se under Sad fact)

Uklart om denne TV-republikken besto utover på 70-tallet.

Fun fact
Folketallet i Øst-Tyskland gikk stadig nedover fra 1949-89 fordi mange flyktet til Vest-Tyskland (til sammen 3 mill.) eller flyttet fordi pensjonister fikk lov til utvandre (penger spart).

Filmen skulle vært spilt inn på sommeren, men regissøren ville ha det hele gjort med en gang manuset var ferdig på høsten. Resultatet var at de måtte løpe rundt i snøen i tynne strømpebukser.

Boring fact
Veldig få av de norske seerne skjønner hva de synger om på filmen.

Sad fact
Filmen viser gammeldags revejakt med et kobbel hunder og jegere til hest, rått parti med andre ord. Reven blir skutt, men den scenen er klippet vekk i den norske versjonen.

Subfact: Dette blogginnlegget hadde ikke blitt til hvis ikke noen i Rikshospitalets kor hadde begynt å omtale sangen som Askepott-sangen. (Red.anm. og hvis ikke Pappa hadde begynt å synge i dette koret, hadde han heller ikke sett Tre nøtter til Askepott for første gang i dag. På tide!)  


Forfatter: Pål Bakke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar