mandag 23. desember 2019

LUKE 23: QUEEN ELIZABETH II

Full tittel: Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and of her other Realms and Territories Queen, Head of Commonwealth, Defender of Faith.



Hovedstad:
Buckingham Palace. Det britiske kongehuset har utrolig mange boliger aka. residenser. Av disse er det flere som spesifikt tilfaller dronningen og hennes konge, gjerne for spesielle anledninger. Sandringham er eksempelvis åsted for julefeiringen og ifølge serien The Crown kongens fortrukne residens. Paret ble likevel tvunget til å ha Buckingham Palace som hovedresidens mandag-fredag, ettersom dette er tradisjon - og tradisjon er svært viktig for familien Windsor. Tidligere var også Westminister under dronningen, men blir nå bare brukt av parlamentet. Elizabeth II har også residenser for "feriebruk" i Skottland (Balmoral Castle) og i Berkshire sør i England (Windsor Castle).

Innbyggere: To svar: 1 og uendelig. Personene er i seg selv staten. Elizabeth er kronen og kronen er dronningveldet. I Commonwealth finner du befolkningen til 53 stater, som ifølge internett huser 2,5 milliarder mennesker (inkludert India).

Språk: Dronningen mestrer engelsk og på sett og vis er hun den ultimate bæreren av engelsk. Hun kan også snakke flytende fransk.

Religion: The Crown har som kjent ingen religionsfrihet og generelt begrenset rom til å mene noe. I serien med samme navn (The Crown) kommer det fram at Prins Philip mente det var på tide å skille kongehuset fra kirka. Kongehuset har hatt en del problemer med folk som ikke får gifte seg med hvem de vil, blant annet Edward 8, som abdiserte for å gifte seg med den amerikanske kvinnen Wallis Simpson som hadde vært skilt to ganger (se filmen The Women he Loved fra 1988). Derfor tok hans bror - som du sikkert kjenner fra Kongens Tale - over som Konge og derfor ble også Elizabeth Dronning.

Uavhengighet: Nei. Queen Elizabeth II er som sine forgjengere avhengig av både hva parlamentet og kirka mener om kongehuset. Samtidig er dette en gjensidig avhengighet. Dronninga skal sørge for at ting går greit for seg i parlamentet og møter derfor statministeren hver uke. Hennes rettigheter er helt konkret 1. å få konsultere med statsministeren 2. å rådgi "a direction of course" og 3. å advare mot andre. Hvanåenndettebetyr.

Bilderesultat for elizabeth boris johnson

Styreform: The Crown en "del av" parlamentet, ettersom lover må godkjennes av henne. Etter en lovendring i 2011 (som hun må ha godkjent?) har ikke lenger dronningen direkte makt til å skrive ut nyvalg, men såvidt jeg forstår kan hun avsette statsministeren ved helt spesielle anledninger. Man skulle kanskje tro Boris var en spesiell anledning, men neida.

Funfact: Boris Johnson ba the Queen om å la parlamentet oppløses og "ta en pause" for å unngå videre debatt og krøll med Brexit. Så viste det seg at dette ikke egentlig var lovlig. Fett å få dronninga, som er loven, til å bryte loven. Lol.


Boring fact: Kronen til dronningen veier 1,06 kilo (eller 2,3 lb, som det heter på britisk).

Sad fact: Etter Prins Harry, som altså er barnebarnet til Queen Elizabeth II og er nummer i arverekka, gifta seg med Meghan Markle (fra Suits) og fikk barn med henne, har det utløst et så sterkt mediepress at paret rett og slett har måttet trekke seg vekk fra rampelyset en stund. Stikkord: rasisme og konflikt med Kate.

Bilderesultat for meghan markle front pages november 2019


Forfatter: Signe Bakke Sølberg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar