Hovedstad: Oslo. Iallefall administrativt. "Fylkeshuset" ligger på Galleri Oslo, midt i hovedstaden. Med andre ord Norges styggeste fylkeshus.
Innbyggere: Tallet som går igjen er 614 000, men jeg er usikker på når det er fra. Det raskest voksende området er rundt Lillestrøm. Asker/Bærum-området vokser også.
Uavhengighet: Teknisk sett fram til 1. januar, da fylket rett og slett opphører å eksistere som administrativ enhet. Det glir som kjent (ikke helt knirkefritt) over i fylket Viken, det nye "monsterfylket" som også omfatter Buskerud, Østfold og de tre kommunene Svelvik, Lunner og Jevnaker.
Likevel har ikke Akershus vært særlig uavhengig i det siste, ettersom Fellesnemda har vært opptatt med å rigge det nye fylket og en del av beslutningene for det geografiske området har blitt tatt av limbofolkevalgtforsamlingen Viken fylkesting (der jeg selv sitter). Likevel har noe av den lokale politikken blitt videreført i påvente av større vedtak for hele fylket og en del Akershus-baserte styrer består også.
Styreform: Når Akershus blir til Viken, går en fra formannskapsmodell til en parlamentarisk modell med en "fylkesregjering". Der har MDG to fylkesråder, med ansvar for henholdsvis Planlegging og Samferdsel. Du hørte kanskje Kristoffer Robin Haug i Dagsnytt Atten på fredag, da han debatterte om E18. På tross av at Oslo og Viken ikke ønsker en så omfattende ny vei, har regjeringa tvunget igang byggingen før reforhandling av Oslopakke 3. Oslopakke 3 er veldig viktig for mobilitet i Akershus/Viken, men der har altså regjeringa innskrenka forhandlingsrommet en del med både E18 og bompengepakker.
Heldigvis har Akershus/Viken fortsatt styring på videregående skoler, fylkestingets mest kjente og kanskje mest eksplisitte ansvarsområde. Bortsett fra at regjeringa ønsker en felles opptaksordning for hele landet, så fylket mister friheten til å velge en lokalt tilpasser ordning. Så egentlig er det Staten som bestemmer i Akershus som skal bli Viken. Man kan rett og slett si at det forekommer bevis på at Akershus ikke er en ordentlig stat.
Språk: Egentlig ikke. Vi bruker de orda vi har tilgjengelig, men det er ikke nøye hvilket språk det er fra. Vi importerer mange ord, blant annet "kjøttskam" og "flyskam" fra riksmediene i Oslo. Se fylkeshus.
Neida. Språklig sett, som generelt, er Akershus fragmentert. De tre regionene Vestregionen, Romerike og Follo har ulike språklige uttrykk. Du finner både Bærums-sosiolekt, Nesodden-perfektbokmål og deler av Follo som i praksis er mer Indre Østfold. Det er også en del flerspråklighet på Oslo Lufthavn nordøst i fylket.
Romerike består både av "urbane Lillestrøm" der den ellers tjukkere dialekta er vannet ut, men også mindre urbane deler. For eksempel Fet, der jeg har besøkt mye familie oppigjennom åra. De snakker på en jovial måte der de på sett og vis kaster ut hver setning som et spørsmål i rommet ved at de går opp i toneleie på slutten. Romeriksmålet kjennetegnes også av noen alternative vokalåpninger (ø i stedet for o, å i stedet for a). I tillegg er det typisk at hankjønnsord bøyes med a-ending i flertall. For eksempel gutta. Eller GÆTTA, som det egentlig heter.
Funfact: Akershus fylkeskommune ligger rundt Oslo, men ikke sammenhengende, som du må være helt byråkrat i hodet for å akseptere. Som en person som er litt byråkrat i hodet, både aksepterer og liker jeg denne inndelingen fordi det er en samling av hovedstadens vekstområder.
Om jeg selv var Queen of Regional Reform, ville jeg nok likevel benyttet anledningen til å splitte Akershus i to og la Bærum enten gå inn i Oslo eller i et fylke med Drammensområdet. Det jeg ihvertfall ikke ville gjort, var å slå sammen vest-Akershus med Østfold. Dette på tross av deres kulturinstitusjon Freddy Kalas, som hadde vært et godt kulturtilskudd. For nye Viken fylkeskommune er rett og slett slik en hestehandel ser ut i geografisk praksis.
Sadfact: Akershus eksisterer i under to uker til.
Boringfact: Det er mange kjente Stortingsrepresentanter fra Akershus, blant annet Annniken Huitfelt, Abid Raja og Jan Tore Sanner, for ikke å nevne Nicholas Wilkinson.
Forfatter: Signe Bakke SølbergNatur: Akershus som fylke er rik på natur. I Romerike har vi blant annet en del ravinelandskap, som på en måte kan minne om en lang grop med masse biologisk mangfold. Det er også en del skog der, inkludert marka i forlengelsen av Oslo. Dessuten finner du Mjøsa i Akershus. Det er en del jordbruk i øst, jordbruksarealet (korn, korn, korn) er 16 % av hele fylkets areal. Det er jo egentlig mer kulturlandskap enn naturlandskap, men det passet her.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar